Smartfonix Blog

Всичко за смартфоните

  • Какво е Оксиметър (Oxymeter)

    Вече почти година светът е подложен на влиянието на COVID19. За това време медицината не успява да намери лечение и превенция, но вече е натрупана достатъчна статистика от случващото се. Най често регистрираното състояние на пациентите постъпващи в болница е опасно ниско ниво на кислород, което  излага пациентите на на риск от тежки усложнения и благоприятства за развитието на възпалителните процеси в организма..


    Едно достъпно по цена устройство наречено  пулс оксиметърpulse oxymeter, може да помогне на пациентите да потърсят помощ по-рано. Устройството съществува в различни варианти, повечето от които са компактни и евтини, което ги прави подходящи за масова употреба.

    Пулсовата оксиметрия е неинвазивен метод за проследяване на кислородното насищане в кръвта на човека. Въпреки че отчитането на периферното насищане с кислород (SpO2) не винаги е идентично с по-важното  отчитане на наситеността на артериалния кислород (SaO2) от анализа на артериалния кръвен газ, двете корелират достатъчно добре, което прави оксиметъра предпочитан, неинвазивен уред  за следене на нивата на кислород в кръвта. 

    В най-често срещания (трансмисивен) режим на приложение сензорното устройство се поставя върху тънка част от тялото на пациента, обикновено върха на пръста или ушната мида, или в случай на бебе, през крака. Устройството предава две дължини на вълната на светлината през частта на тялото към фотодетектор. Той измерва променящата се абсорбция на всяка от дължините на вълните, позволявайки й да определи абсорбциите, дължащи се само на пулсиращата артериална кръв, с изключение на венозна кръв, кожа, кости, мускули, мазнини и (в повечето случаи) лак за нокти.

    Пулсовият оксиметър е малко устройство, което прилича на голяма щипка за дрехи.. Поставяте пръста си плътно вътре и след секунди на екрана на устройството се появяват цифри, показващи нивото на кислород в кръвта и сърдечната честота. Повечето здрави хора ще получат показания за кислород около 95 до 98 процента. Някои хора със съществуващо здравословно състояние могат да имат по-ниско ниво. Желателно е да се консултирате с вашия лекар, ако нивото падне до 92 или по-ниско.

    Устройството ще покаже и сърдечната честота. Нормалният пулс в покой за възрастни варира от около 60 до 100 удара в минута, спортистите с по-добре физическа и сърдечно съдова форма ще имат по-нисък пулс.

    Устройството работи по-добре с по-топли ръце, отколкото студени ръце. Нивата на кислород могат да варират, затова е желателно да правите измерването няколко пъти на  ден. Опитайте го и в различни позиции, например когато лежите по гръб или докато ходите. 

  • Ulefone Armor X6 бюджете н, ударо, водо и прахо устойчив смартфон

    Ако търсите здрав и много евтин смартфон с добри показатели, то сте попаднали на правилното място. Тук ще ви покажем вероятно най-евтиният смартфон на пазара в момента. Последната извесна цена на това симпатично здравеняче е 139 Лв. Ulefone Armor X6 е ударо, водо и прахоустойчив смартфон със сертификат IP68/69K

    Ето причините да изберете Ulefone Armor X6:

    1. Както вече казахме - ниска цена - само 139 Лв с безплатна доставка, доставка от официален вносител, сервиз и гаранция в България.
    2. Добри базови параметри: 5" инча размер на екрана, което по днешни разбирания е малък екран, но има хора, които предпочитат този размер. Преди 1-2 години това беше стандарт.
    3. Паметта е над минимума за подобен клас устройства - 2 Gb и 16 Gb Flash
    4. Батерия - добър капацитет от 4000 mAh.
    5. Меню на български език;
    6. Актуална операционна система Android 9.0
    7. Като недостатък, който можем да кажем, че е умишлен с цел намаляване на цената, това е, че смартфонът подържа мрежи до 3G.
  • Ulefone Armor X5 бестселърът на 2020 г.

    Когато избираме смартфон, често питаме близки и познати, които скоро са купували такъв. Сега е и доста по-лесно. Ако искате да получите съвет какъв смартфон да изберете имате много опции.

    • Най-простият начи да иберем смартфон е като напишете в Google някоя от фразите: Какъв смартфон да избера,
    • Най-породавани смартфони през 2020 г.
    • Избор на смартфон и още други подобни.

    Така ще видите бързо какво предпочитат хората и дали този избор ви допада. В нашият случай Ulefone Armor X5 е сред най- продаваните и най-предпочитаните смартфони. Ето защо:

    Ulefone Armor X5 Видео

    1. Оптимален размер на екрана 5.5"
    2. Има относително голяма батерия 5000 mAh;
    3. Процесорът на Ulefone Armor X5 е осемядрен
      MediaTek MT6763 ;
    4. Има достатъчно памет RAM за да работи бързо, както и 32 Gb FLASH за приложения, снимки, видеа и файлове.
    5. Ulefone Armor X5 има актуална операционна система Android 9

    И още: подводна камера, двойна задна светкавица, здрав корпус, ударо, водо и прахо устойчив, има сертификат IP68/IP69K

  • Ulefone Note 9P модерен и елегантен смартфон

    Ulefone Note 9P е сред новите продукти на компанията Ulefone, чийто оторизиран представител и сервиз в България е Smartfonix.

    Ulefone Note 9P е модерен и елегантен осемядрен 4G смартфон, с процесора MT6762, операционната система е актуалната Android 10. Устройството е с достатъчно памет за работа и за съхранение на файлове, а именно 4 Gb оперативна памет и 64 Gb флаш. Дисплеят му следва тенденциите в момента, той е голям 6.52", с резолюция HD+. Ulefone Note 9P поддържа лицево разпознаване и пръстов отпечатък. Ulefone Note 9P има три основни камери 16MP+5MP+2MP, 8MP селфи камера. Батерията на смартфона е гляма 4000mAh и е с функция за бързо зареждане. Ulefone Note 9 е елегантен и мощен смарфон на изгодна цена
    Телефонът е наличен в 3 цвята - Aurora Blue, Green и Black

  • Как се правят виртуални монети

    [fvplayer id="1"]

  • Какво означава SAR стойност

    SAR  е съкращение от английски -  Specific Absorption Rate, относителен коефициент на поглъщане е показател, определящ енергията на електромагнитното поле, поглъщана от тъканите на човешкото тяло за една секунда.

    Най-често тази енергия се измерва в диапазона на радиовълните (честотна лента) използвани за мобилни комуникации (GSM, UMTS, CDMA, W-CDMA или LTE технологии, 5G) или безжични компютърни мрежи (WLAN), но се препоръчват различни стойности за различни честотни диапазони в зависимост от използваната технология.  Дефинира се като количество енергия, погълната от тъканите на човешкото тяло и се измерва във ватове на килограм (W/kg). Стойността на SAR може да бъде изчислена чрез формулата:

    Трябва да се отбележи, че стойността на SAR се определя при работа на телефона на максимална мощност.
    Мощността на предавателя на телефона зависи от конкретните условия на използване - температура, влажност, други електромагнитни полета, метални обекти и др., при това, като правило, колкото по-добро е качеството на връзката в точката, в която се намира абонатът, толкова по-малка е мощността. Повечето телефони автоматично намаляват мощността си при добра връзка с цел намаляване на излъчванията, а също така и пестене на батерия.  Диапазонът на регулиране на върховата мощност в GSM-телефоните е примерно от 2 W до 20 mW, тоест разликата между максималната и минимална мощност е 100 пъти.

  • Водо и удароустойчив смартфон Blackview BV9600e с много памет и ниска цена 469 Лв.

    За хората с активен начин на живот имаме смартфон на добра цена с много екстри. Това Blackview BV9600e. Телефонът е ударо-водо устойчив със сертификати IP68/IP69K. Устройствотое с голям качествен екран.

    Вижте още информация за Blackview BV9600e

  • Какво е APN и как да настроим APN за Vivacom, Telenor и Mtel

    Какво е APN и как да настроим APN за Vivacom, Telenor и Mtel

    За да въведете ръчни настройки на своето Андроид устройство е необходимо първо да се уверите, че имате активен интернет абонамент на SIM картата си и да я поставите в SIM слота  на устройството, докато то е изключено.

    1.       Включете телефона и отидете в меню „ Настройки“:

    2.      Влезте в менюто „Още...“

    3.       Влезте в менюто „Клетъчни мрежи“

    4.       Натиснете опцията „Име на точка за достъп“

    5.       След което трябва да изберете Vivacom WAP, Telenor WAP или Mobiltel/Mtel WAP, в зависимост от това на кой мобилен оператор сте. Важно е да изберете WAP, защото целта е да настроим интернет настройките.

    6.       Натиснете опцията „Име на точка за достъп“. Тук в зависимост от вашия мобилен оператор въвеждате: internet.vivacom.bg, telenorbg или wap-gprs.mtel.bg.

    Натискате ок и това е всичко необходимо, за да активирате мобилния интернет.

     

9 публикации