Какво е Оксиметър (Oxymeter)

Вече почти година светът е подложен на влиянието на COVID19. За това време медицината не успява да намери лечение и превенция, но вече е натрупана достатъчна статистика от случващото се. Най често регистрираното състояние на пациентите постъпващи в болница е опасно ниско ниво на кислород, което  излага пациентите на на риск от тежки усложнения и благоприятства за развитието на възпалителните процеси в организма..


Едно достъпно по цена устройство наречено  пулс оксиметърpulse oxymeter, може да помогне на пациентите да потърсят помощ по-рано. Устройството съществува в различни варианти, повечето от които са компактни и евтини, което ги прави подходящи за масова употреба.

Пулсовата оксиметрия е неинвазивен метод за проследяване на кислородното насищане в кръвта на човека. Въпреки че отчитането на периферното насищане с кислород (SpO2) не винаги е идентично с по-важното  отчитане на наситеността на артериалния кислород (SaO2) от анализа на артериалния кръвен газ, двете корелират достатъчно добре, което прави оксиметъра предпочитан, неинвазивен уред  за следене на нивата на кислород в кръвта. 

В най-често срещания (трансмисивен) режим на приложение сензорното устройство се поставя върху тънка част от тялото на пациента, обикновено върха на пръста или ушната мида, или в случай на бебе, през крака. Устройството предава две дължини на вълната на светлината през частта на тялото към фотодетектор. Той измерва променящата се абсорбция на всяка от дължините на вълните, позволявайки й да определи абсорбциите, дължащи се само на пулсиращата артериална кръв, с изключение на венозна кръв, кожа, кости, мускули, мазнини и (в повечето случаи) лак за нокти.

Пулсовият оксиметър е малко устройство, което прилича на голяма щипка за дрехи.. Поставяте пръста си плътно вътре и след секунди на екрана на устройството се появяват цифри, показващи нивото на кислород в кръвта и сърдечната честота. Повечето здрави хора ще получат показания за кислород около 95 до 98 процента. Някои хора със съществуващо здравословно състояние могат да имат по-ниско ниво. Желателно е да се консултирате с вашия лекар, ако нивото падне до 92 или по-ниско.

Устройството ще покаже и сърдечната честота. Нормалният пулс в покой за възрастни варира от около 60 до 100 удара в минута, спортистите с по-добре физическа и сърдечно съдова форма ще имат по-нисък пулс.

Устройството работи по-добре с по-топли ръце, отколкото студени ръце. Нивата на кислород могат да варират, затова е желателно да правите измерването няколко пъти на  ден. Опитайте го и в различни позиции, например когато лежите по гръб или докато ходите.